Marieholm

Marieholm ligger ungefär en mil utanför Eslövs kommuns centralort Eslöv, och är en tätort med drygt 1 500 invånare. Historiskt har Marieholm haft stor betydelse, då orten mellan 1948 och 1967 var tingsplats i Harjagers härad, ett område som omfattade delar av de tre nuvarande kommunerna Eslöv, Kävlinge och Landskrona.

Ortens ursprungliga namn var Sibbarp. Dess nuvarande namn kom till 1805, då man kombinerade storbonden Fredrik Holms efternamn med hans frus förnamn, Marie. Marieholm var till en början ett mycket litet samhälle, men det började växa då en järnväg byggdes som gick förbi orten, med en station i Marieholm. Eslövs-Landskrona Järnväg, som den hette, invigdes 1865, och detta gjorde det möjligt för flera industrier att etablera sig på orten. En av de första var Marieholms Yllefabriks AB, ett textilbolag som grundades 1898 och som under sin storhetstid gav arbete åt 350 personer. Fabriken var verksam ända fram till 2002, då företaget som köpt fabriken valde att stänga ned den.800px-Ringugn_Vålbackens_tegelbruk

Det var under 1930-talet som fabriken hade som flest anställda, och detta var en blomstrande period inte bara för fabriken, utan också för Marieholm som samhälle. Redan då fanns runt 1 200 invånare på orten, och förutom fabriken fanns gott om arbetstillfällen på gästgivaregården, mejeriet och Marieholms Tegelbruk. Här fanns också alla typer av affärer, hantverkare och yrkesmänniskor man skulle kunna behöva, som charkuteributik, fiskhandlare, bageri, järnhandlare, skomakare, urmakare, barnmorska, målare, elektriker – ja, allt man kan tänkas behöva i ett samhälle. Idag kan man hitta nästan alla tjänster och varor man behöver på internet, och människor är därför idag inte lika beroende av de faciliteter som finns i vår omgivning. Vi kan köpa allt från mat och kläder till underhållning och inredning på internet. Om vi håller på att renovera badrummet behöver vi till exempel inte ens gå utanför dörren för att beställa nya toalettstolar, eftersom vi kan göra det på Buildor.se.

Något som genom åren också har varit viktigt för samhället i Marieholm är Saxån, som flyter genom orten. Saxån har fungerat som social samlingsplats, då det finns flera populära ”hölar” som användes för bad sommartid. Ån har också länge varit en källa till kräftor, ål och gädda.